Fotbollssäsongen är inte över – tur det!

Fotbolls-EM är över till mångas besvikelse, men flera av världens största ligor sätter igång inom kort. Fotboll kommer det däremot finnas gott om under 2016 och det finns faktiskt saker man kan göra för att försöka påverka sin tur i spel.

Fotbolls-EM är över och Sverige presterade inte som förväntat. Vissa menar på att fotbollssommaren är över efter fiaskot när Sverige förlorade mot Belgien. Dock menar andra på att den sista matchen inte var så dålig och i Dagens Nyheter kan man läsa att Sverige faktiskt inledde ödesmatchen mot Belgien med det bästa spelet hittills under EM 2016. Sedan gick det som det gick och Zlatan meddelade att han gjort sin sista match i blå-gul landslagströja. Men misströsta icke! Fotbollssäsongen är INTE över. Gillar man spel och att titta med polarna, eller varför inte själv så har det goda bara börjat! Allsvenskan har precis startat och alla de största ligorna som Premier League, Serie A och La Liga börjar inom kort. Glöm inte att spela någonstans där de har sport, statistik & vetenskap på samma ställe och ladda inför ett fantastiskt fortsatt fotbollsår med mycket att se fram emot – det kommer vi!

Var positiv och få tur i spel!

Vi är alla ute efter guldgruvan med att sätta de perfekta spelen och alltid ha tur. Tur är faktiskt en stor del avgörande för spelens utgång, men också kunskap och att tänka taktiskt. Det är en hel vetenskap och spelexperter världen över försöker fortfarande knäcka koden till att sätta de perfekta spelen – gång på gång. Enligt en artikel i Metro är tursamma människor ofta positiva som personer vilket leder till att de flesta bra spelmöjligheterna studsar tillbaka till tur om man haft en dålig dag. De som har mest otur i spel tänker för mycket på ödet och fastnar i en ond cirkel där de tror att de är otursamma personer. Man blir som man tänker helt enkelt och det blir som en självuppfyllande profetia. Vidskeplighet tycker många ofta är skitsnack, men det handlar faktiskt om att konstruera sin egen tursamhet.

I sportens rituella värld

I sportvärlden frodas vidskepligheten och det finns massor av exempel som visar på idrottsprestationer som gång på gång startat med en vidskeplig gest av något slag. I Aftonbladet kan man läsa om att ny forskning faktiskt visar på att vidskeplighet, maskotar och talismanliknande ting kan påverka på hur vi presterar inom idrott eller spel av olika slag. Så fram med din skrockfullhet och gör den där sektliknande ritualen innan du lägger ett spel – om det känns bra. Det kan löna sig! Nedan följer några exempel på idrottsstjärnor som utövar vidskeplighet genom olika upprepade gester eller handlingar innan matcher eller tävlingar:

  • Höjdhopparen Stefan Holm med sin långa gest av putsning av ansiktet och ryck i sitt linne.
  • Fotbollsmålvakten Sergio Goycochea som urinerade på målstolpen innan straffar.
  • Golfaren Tiger Woods som alltid har på sig en röd tröja under de viktigaste matcherna.