Hur mycket spelas det på nätet?

Idag finns de flesta typer av spel tillgängliga på nätet. Förutom att tippa kan man spela poker, black jack och många andra typer av casinospel. Det här är inga nyheter för de allra flesta. Men hur ser spelandet ut, vad är populärast att spela, och var i Sverige spelar man mest? Det är intressanta frågor, som inte ställs så ofta.

Svenska Spel genomförde dock nyligen en undersökning som visade att den del av Sverige där man spelar mest nätpoker är Västerbotten. Västerbottens län, alltså, inte landskapet. Där spelar man enligt undersökningen för 853 kronor per person och kvartal, alltså 3412 kronor per år. Mest är det män som spelar, och medelåldern på spelarna är 37 år.
Undersökningen som har gjorts baseras på telefonintervjuer med 3600 svenskar. Enligt statistikens regler innebär resultaten att det finns 170 000 svenskar som spelar poker online, och 3400 av dem lever på sitt spelande.

Kritik mot undersökningen

Samtidigt som det är intressanta resultat väcker undersökningen många frågor? För det första, eftersom det var Svenska Spel som utförde den: tillfrågades de svarande om andra pokersajter, som Pokerstars? Det finns ju, som bekant, ett stort antal sajter som erbjuder poker, och det var för att konkurrera med dessa som Svenska Spel lanserade sin pokersatsning för några år sedan.

Sen kan man naturligtvis, som vid alla telefonundersökningar, fråga sig om medelåldern på de svarande inte är lite väl hög. Yngre har idag sällan en fast telefon, och det är för det mesta bara dessa telefonnummer som intervjuarna har tillgång till.