Spelmonopolet i Sverige

Det svenska spelandet har förändrats de senaste hundra åren. Tuppfäktningar och vadslagningar på marknader är inte längre en vanligt förekommande syn ens på landsbygden. Inte heller går vi ner till kiosken för att spela stryktipset i samma utsträckning. Vadslagningen, eller betting som det kallas idag, har utvecklats sen dess. En bidragande faktor till utvecklingen är det statliga spelmonopolet.

Spelmarknadens historia

Spelmonopolet instiftades 1934, samma år som det klassiska stryktipset. Det privata bolaget Tipstjänst fick statlig tillåtelse att utöva sin verksamhet som ett sätt att minska den olagliga vadslagningen. Ett annat mål var att hålla spelandet under kontrollerande former och minska riskerna för spelmissbruk. Efter att Tipstjänst och Penninglotteriet gick ihop 1997 och blev Svenska spel, är de den aktör som dominerar den svenska spelmarknaden.

Sedan monopolets förstatligade tillkomst skedde på 1930-talet har marknaden förändrats åtskilligt. Idag utgör onlinespelandet i olika utföranden en betydande del av spelplanen. Poker, sportbetting och bingo är bara några exempel. Eftersom omkostnaderna för spelbolagen är mindre om de sköts på internet, finns det bättre möjligheter till att vinna större summor, då inget i vinstpotten går till kasinot.

Debatten kring monopolet

Monopolet har diskuterats från olika politiska håll ända sen det instiftades. Den största utmaning den svenska marknaden står inför idag är konkurrensfrågan: dels från internationella aktörer och dels utifrån EU:s konkurrenslagstiftning.

Moderaterna har länge drivit frågan om att sälja Svenska spel och därmed skrota monopolet. En hake är de miljarder som spelandet trots allt drar in till statskassan. Eftersom skattepengar dras in i spelandet, är det kanske regeringen som är mest spelberoende av oss alla. Debatten och ståndpunkterna går i vågor i den här svåra spel- och missbruksfrågan. Skiftande, regeringen försvarar monopolet men kritiserar delvis. Monopolet konkurrerar nu med spelföretagen på internet, de utlandsbaserade, som drivs utifrån andra regelverk än det svenska.

Faktum är att spelmarknaden idag, i de flesta länder, är reglerad. Frågan är dock om regleringen och detta monopol faktiskt fyller sitt syfte – att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt – eller om det helt enkelt är en inskränkning av individens frihet.